De ce, Domnule Iohannis?

Scrisoare deschisă,                                                           6 iunie 2020

Domnului Președinte al României, Klaus Werner Iohannis

și

Domnului Prim Ministru al României, Ludovic Orban

De ce, Domnule Președinte?
De ce, Domnule Prim Ministru?

Oasele unchiului meu, care și-a tras ultimul glonte în cap pentru a nu cădea în mâinile trupelor de securitate care îl înconjuraseră, zac într-o groapă ascunsă, săpată de securiști pe dealurile Neamțului. Aș vrea, ca mulți alții, ca înainte să părăsesc această lume să îi pot pune o cruce la mormânt. Ceea ce presupune ca guvernul actual al României să permită și să sprijine cercetătorilor să caute aceste morminte, așa cum au procedat și unele guverne anterioare.

– De ce, sub Președintia Dvs. și sub guvernul liberal, cercetători consacrați precum Domnul Gheorghe Petrov și Domnul Marius Oprea nu mai pot căuta mormintele românilor uciși sub comunism?
– De ce furați victimelor comunismului dreptul de a fi descoperite și a putea avea o cruce la căpătâi?
– De ce d-nul Petrov nu mai are acum acces la acea mașină de serviciu cu care a umblat ani în șir prin toată țara ca să facă cercetări și să dea de urma mormintelor celor uciși de regimul comunist? Au rămas cumva demnitarii din București fără mașini de serviciu?
– De ce furați famililor celor omorâți de statul comunist dreptul de a putea aprinde o lumânare la mormintele rudelor lor?
– De ce găsiți bani pentru pensii speciale și alte avantaje mascate, dar nu și pentru finanțarea cercetării reale și adevărate a crimelor comunismului?
– De ce Polonia are o bază de date completă a polonezilor victime ale totalitarismului și o instituție dedicată cu adevărat cercetării crimelor, cu o logistică și un efectiv uman de invidiat (Institutul Memoriei Naționale), iar România nu are? IICCMER se remarcă doar prin această activitate de cercetare, singura dealtfel care îi mai susține menirea, și care este făcută acolo doar de un singur om.
– De ce Domnișoara Alexandra Toader a fost numită de guvernul liberal la conducerea IICCMER, când în țară există atâția oameni mult mai calificați decât dânsa pentru a ocupa această functie? De ce nu alegeți oamenii cei mai competenți și mai calificați pentru posturile de răspundere? Sau și aici a fost vorba despre o numire dedicată, care servește interesului cuiva însă nicidecum al instituției?

Vă rog să aveți amabilitatea:
– să-mi comunicați dacă se vor relua și continua săpăturile pentru căutarea și descoperirea mormintelor victimelor comunismului;
– ca guvernul sa doteze „arheologii crimei” din IICCMER cu mijloace de cercetare și de deplasare, pentru a-și putea desfășura activitățile din teren;
– ca guvernul să găsească și să pună o persoană calificată și cu reale aptitudini la conducerea IICCMER, actuala directoare dovedind de când a fost numită că nu are deloc calitățile și experiența necesară conducerii acestui institut.

Cu speranța ca binele va răzbi,

Dumitru Dan Calinescu

Author: Dan Calinescu

Manager Motto: no isms Linkedin: https://www.linkedin.com/in/dan-calinescu-9152587?trk=nav_responsive_tab_profile http://www.experimentulpitesti.org/public/video-clipuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.