LUMÂNAREA

Piciorul meu stâng călcase deja strada cind am văzut bolidul venind dinspre dreapta. L-am tras repede înapoi, pe siguranța trotuarului. De când in decembrie era sa fiu călcat pe o trecere de pietoni de lângă muzeul POLIN, am revenit la aceeași încredere în lumina verde și in trecerea de pietoni pe care o aveam pentru soferii din Buenos Aires.

Audi-ul sport a frânat rapid si s-a oprit peste drum de mine, in fața Pieții Mareșal Józef Piłsudski, cu motorul mergând. Din scaunul pasagerului a coborât o femeie de vreo 30 de ani, îmbrăcată numai intr-un pulovar tras peste o bluza albă. Erau -7 C, frig pentru polonezi. A luat-o la fuga înspre piața și s-a oprit in fața crucii ridicată in memoria primei vizite in Poloniei, după ce a devenit Papa, a Sfântului Ion Paul II.

A scos din buzunar o lumânare, a pus-o in fata crucii și a aprins-o. S-a crucit, s-a aplecat și a ramas aplecata timp de un minut. Apoi a mai făcut o cruce și a luat-o la fuga spre mașina. Am urmărit din ochi mașina pana ce de pe strada Krolewska a cotit la stânga pe Marszalkowska.

După care am continuat drumul spre casa. M-am oprit ca de obicei sa ma înclin la mormântului soldatului necunoscut, unde se fotografiau turiști români, unul câte unul, in fata flăcării eterne. Le-am luat camera, i-am fografiat împreuna linga flăcăra și mi-am continuat drumul spre casa, prin parcul Saski. Lacul înghețase, ratele moțăiau pe gheata.

De câte ori mi-a povestit Irena despre seara de 1 iunie 1979! Krakowskie Przedmiescie plina de oameni care zâmbeau unii la alții, fericiti. A doua zi, in piața Pilsudski (care se numea atunci Piața Victoriei), Papa le-a spus polonezilor ca “Istoria națiunii poloneze este imposibil de înțeles fără Hristos.” “Istoria patriei noastre este scrisă pe mormântul soldatului necunoscut”.

In omilia inaugurala din anul precedent, Papa indemnase omenirea sa nu aibă frica. “Sa nu va fie frica.” Un îndemn mereu repetat. Polonezii i-au urmat îndemnul. In 1980 au format Solidaritatea și au reușit sa redevină liberi, însă in 2017 sunt din nou dezbinați, de data asta despre drumul spre viitor pe care ar trebui sa îl construiască Polonia.

Author: Dan Calinescu

Manager Motto: no isms Linkedin: https://www.linkedin.com/in/dan-calinescu-9152587?trk=nav_responsive_tab_profile http://www.experimentulpitesti.org/public/video-clipuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.